Láska je láska – už druhý valentýnský článek

A máme zde po roce opět Valentýn. Pro mě je letošní den sv. Valentýna výjimečný ještě z jednoho důvodu – přesně před rokem jsem pro vás napsala první článek 🙂 Ten si můžete přečíst zde. Za celý ten rok se nám všem otočil život vzhůru nohama. To nám však nebrání užít si tento den jak jen se nám zlíbí – ať už sami, s partnerem, či jinou milovanou osobou (kde je psáno, že nemůžete přinést kytičku mamince, pozvat na večeři tátu anebo napsat milou smsku sourozencům) 🙂

Začneme tradičně – přípitkem. Jako abstinent* si s vámi (ani s nikým jiným) nepřiťuknu obligátním šampaňským s jahodou, ale jinou dobrotou:

Valentýnský voňavý přípitek (i pro ty, co alkohol zrovna nemusí)

Jestli nepijete z přesvědčení, ze zdravotních důvodů, nebo si chcete připít i s dětmi nehraje roli – s tímto přípitkem neuděláte chybu 🙂

Potřebujeme:

  • 150 g okvětních růžových lístků ze silně vonících, chemicky neošetřených růží
  • 0,5 l vody
  • 1 kg cukru
  • Šťávu ze dvou limetek

Jak na to?

  1. Vodu přivedeme k varu a vmícháme do ní omyté růžové lístky. 
  2. Pět minut povaříme, odstavíme a necháme dvě hodiny louhovat. Přecedíme, přidáme cukr a na nízkém stupni vaříme tak dlouho, dokud není sirup čirý. To zabere tak 20 minut. Limetovou šťávu přecedíme a přidáme k tekutině. Povaříme ještě pět minut, naplníme do čistých lahví a uzavřeme.

Do sklenic na sekt pak vlijeme lžičku růžového sirupu, lžičku bezinkového sirupu a zalijeme vychlazenou perlivou vodou. Na závěr můžete do sklenice vhodit i tu jahodu 🙂

Dobrá, připili jsme si. Teď by byla pravá chvíle pro nějakou tu milou drobnost. Nechce se vám kupovat plyšáky? Předražené čokolády? Nemusíte. Jak jsme začali, tak pokračujeme a neopustíme vůni růží – mám pro vás návod na voňavá látková srdíčka s růžovými lístky a levandulí a na pralinky s růžovým sirupem.

Voňavá srdíčka

Valentýnský dáreček, který nejen potěší, ale svou vůní i zklidní a navodí romantickou náladu.

Potřebujeme:

valentýnský
  • Látku – stačí různé zbytky, velikost srdíček záleží jen na vás
  • Nit v barvě látky
  • Šicí stroj (pokud nemáte, lze samozřejmě srdíčka sešít i v ruce)
  • Sušené květy levandule
  • Sušené lístky růží
  • Tužku
  • Kousek kartonu
  • Nůžky

Jak na to?

  1. Na karton si nakreslíme srdíčko, vystřihneme a obkreslíme (na jedno srdíčko dvakrát) na rubovou stranu látky.
  2. Nahrubo obstřihneme tak, aby kolem obrysu zůstal dostatek látky, položíme lícem k sobě a sešijeme – nezapomeneme nechat volný otvor na přetočení a naplnění bylinkami.
  3. Odstřihneme přebytečnou látku tak, aby u švů zůstalo maximálně 0,5 cm. Přetočíme, dbáme na hezký tvar – pomůžeme si například obrácenou stranou tužky.
  4. Naplníme směsí sušených květů a otvor zašijeme.
  5. Darujeme 🙂
valentýnský
Se srdcem na dlani 🙂

Valentýnské pralinky

Má obdarovávaný raději čokoládu? Pak mu připravíme pralinky s křupavou vrstvou hořké čokolády a krémovou náplní vonící po růžích.

Potřebujeme:

  • 120 g čokolády s vysokým obsahem kakaa – minimálně 70 procent
  • 50 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • Podle chuti růžový sirup z prvního receptu
  • Formu na pralinky (já používám silikonovou)
  • Lžičku
  • Štětec 
  • Pokud to máte rádi třpytivé, tak jedlé třpytky (dostupné například zde)
valentýnský

Jak na to?

Valentýnský balíček plný pralinek, kdo by odolal 🙂
  1. Formu na pralinky vložíme do lednice. 
  2. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a zašleháme růžový sirup – podle chuti.
  3. Čokoládu si rozdělíme na tři díly. Dva rozpustíme ve vodní lázni, třetí dáme stranou. Když je čokoláda rozpuštěná, odstavíme ji z plotny a vmícháme do ní třetí díl. Mícháme, dokud se nerozpustí.
  4. Formu vyjmeme z lednice a důlky s pomocí štětce vytřeme dostatečnou vrstvou čokolády. Pokud chceme použít jedlé třpytky, vysypeme jimi formu před vytřením čokoládou.
  5. Dáme krátce vychladit, opět vyjmeme z lednice a lžičkou naplníme náplní – zhruba 3 mm pod okraj. Opět vložíme do lednice.
  6. Po mírném zatuhnutí náplně vyjmeme a každou pralinku znovu zalijeme čokoládou. Přebytečnou čokoládu otřeme a celé dílo dáme opět ztuhnout.
  7. Po kompletním vychlazení pralinky vyjmeme z formy a naskládáme do hezké krabičky.
  8. Darujeme 🙂

Doufám, že se vám valentýnský článek líbil a že vám moje tipy přišly k chuti 🙂 Přeji krásný svátek zamilovaných 🙂

*Ano, loni jsem psala o vínku k večeři – jenže, suchý únor jsem si dobrovolně protáhla na suchý rok, a už na tom ani nechci nic měnit 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.