Kdo by potřeboval smrže…

Jak jste na mém Facebooku možná zaregistrovali, vypravila jsem se včera na smrže. A – jak z videa vyplývá – moje výprava nebyla korunována úspěchem. Spíše naopak. Vyvstala tak otázka, co bude dnes k obědu. Byla jsem totiž tak skálopevně přesvědčená, že něco najdu, že mi jaksi chyběl záložní plán. 

Chtělo by to něco lehkého, dobrého, a pokud možno něco, na co mám suroviny doma – je u nás dneska svátek, a tedy vše zavřené. A tak jsem se zamyslela, a vymyslela nejen oběd, ale i snídani a večeři 🙂

Bagetová loďka

Začneme snídaní. Míchaná vajíčka jsou oblíbenou klasikou, různé pečivo stejně tak. Proč to tedy nespojit do jednoho?

Potřebujeme:

  • Tolik bagetek (poloviční velikosti), kolik je strávníků
  • Na bagetu 2 vejce
  • Půl svazku jarní cibulky
  • Jedno balení (200 g) na plátky pokrájené anglické slaniny
  • Sůl, pepř
  • Čerstvý tymián
  • 1 rajče, kousek okurky, jedlou kytičku

Jak na to?

  1. Seřízneme vršek každé bagetky a vydlabeme střídku. Zapneme troubu a předehřejeme ji na 180 stupňů.
  2. Vejce rozmícháme, osolíme, opepříme a vmícháme do nich nakrájenou anglickou slaninu a jarní cibulku.
  3. Tymián otrháme ze stonků a přidáme k vaječné směsi.
  4. Do bagetek nalijeme rozmíchaná vejce, vložíme do trouby a pečeme, dokud nejsou vejce pevná.
  5. Podáváme obložené rajčátky, případně kouskem okurky a použít můžeme i kvetoucí snítku tymiánu.

Losos na citronu, česneku a bylinkách

„Rybiška měkká, slaďoušce chutná…“ ale jo, Glum má pravdu v tom, že ryby jsou náramná dobrota. My rybku (v tomto případě lososa) na rozdíl od něj nebudeme jíst syrovou, ale upečeme si ji s bylinkami. 

Tymián společně s rozmarýnem je od pradávna považovaný za obraz pravé a věrné lásky – tak dokonale se k sobě tyto bylinky hodí. My přidáme ještě citron a česnek a získáme poměr sice polyamorický, ale neskutečně chutný. 

Potřebujeme pro dvě osoby:

  • Porce lososa (na strávníka jednu porci)
  • Pět stroužků česneku
  • Jeden velký citron nebo dva menší
  • Dvě snítky rozmarýnu
  • Pět snítek tymiánu
  • Máslo
  • Sůl a pepř
tymián

Jak na to?

  1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  2. Do zapékací misky odpovídající velikosti vložíme plátky másla.
  3. Lososa osušíme, osolíme, opepříme, poklademe česnekem nakrájeným na plátky a posypeme nasekanými bylinkami. Vložíme do zapékací misky na plátky másla.
  4. Citron vymačkáme a šťávu přilijeme k rybě.
  5. Přiklopíme poklicí a v troubě pečeme, dokud není losos hotový.
  6. Podáváme s vařeným bramborem.
tymián

Pizza věnec

Jídlo s wow efektem. Na přípravu není pizza věnec nijak složitý a nadchnete jím jakoukoliv návštěvu – a protože je to záležitost rychlá, tak i nečekanou návštěvu 🙂

Potřebujeme:

  • Balení hotového, rozváleného těsta na pizzu
  • Rajčatovou omáčku (nejlépe vlastní výroby)
  • 200 g šunky
  • 200 g sýra
  • Střední cibuli
  • Sušenou bazalku, můžete přidat i tymián či oregano
  • Jedno vejce
  • Několik cherry rajčátek

Jak na to?

  1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  2. Plát těsta rozdělíme po delší straně na tři pruhy (tedy nám vzniknou tři úzké a dlouhé). Tyto pruhy dále pokrájíme na (pokud možno stejnoměrné) trojúhelníky.
  3. Plech vyložíme pečicím papírem, doprostřed umístíme menší misku (polévkovou) a rozložíme kolem ní trojúhelníky těsta tak, jak vidíte na obrázku 1. Vznikne nám tak jakési slunce.
  4. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou a posypeme bazalkou. Šunku i sýr nakrájíme na proužky, cibuli na půlkolečka, rajčata na plátky (obr. 2)
  5. Připravené těsto pak kolem misky obkládáme nejprve šunkou, pak cibulkou, rajčaty a nakonec sýrem (obr. 3)
  6. Odstraníme misku, „sluneční paprsky“ zahneme směrem dovnitř kruhu a přitiskneme k vnitřnímu okraji – tím se ze slunce stane věnec (obr. 4).
  7. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova (obr. 5)

Chcete si rajčatovou omáčku vyrobit, ale nevíte jak na to? Zde je recept 🙂

Potřebujeme:

  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • ½ stroužku česneku, nakrájeného nadrobno
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 kg rajčat, oloupaných
  • Sůl
  • 1 snítka oregana
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 hrst bazalky

Jak na to?

  1. Cibuli a česnek nechte na oleji zesklovatět. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
  2. Přidejte do hrnce rajčata a osolte. Otrhejte lístky oregana, tymiánu a rozmarýnu ze stonků, nasekejte najemno a přisypte.
  3. Omáčku dobře provařte, dokud nezhoustne. To trvá rozdílnou dobu, podle toho, kolik vody rajčata obsahují.
  4. Lístky bazalky nasekejte najemno a přidejte. Omáčku ihned naplňte do sklenic či lahví a uzavřete. 
  5. Aby omáčka vydržela déle, můžete ji sterilovat ve vodní lázni hodinu při 100 stupních.

Jak sami vidíte – kdo by potřeboval smrže 🙂 Přeji vám dobrou chuť a krásný nadcházející víkend 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.