Máme za sebou Velikonoce. Z oslav jara, probuzení přírody a zmrtvýchvstání Krista se poslední roky staly spíše (stejně jako z Vánoc) oslavy jídla. Řízky, salát, beránek, perníčky, a samozřejmě hory a hory vajec v nejrůznějších podobách. Milujeme to všichni. Ale naše trávení může protestovat. Po lukulských hodech je nám těžko, žaludek bolí a my sami sobě přísaháme, že se už nikdy tolik nepřejíme. Jak nám s těmito potížemi mohou pomoci bylinky, to vám prozradím v dnešním článku.
První pomocí je samozřejmě mátový čaj. Máta pomáhá proti křečím, nadýmání, mírní bolest, podporuje činnost jater a žlučníku, posiluje nervy. Mátový čaj je velmi chutný, nedoporučuji ho ovšem pít příliš často – organismus si na něj zvykne a účinky jsou potom nižší.
2 čajové lžičky máty (čerstvé či sušené) přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Pijeme tři šálky denně. Máta podporuje tvorbu žluči, napomůže tedy tomu, abyste se brzy cítili lépe.
Pozor!
V těhotenství a v době kojení se máta nedoporučuje (zvyšuje tlak a brzdí tvorbu mléka). Stejně tak by mátu neměli užívat kojenci ani děti do pěti let. Vzhledem k obsaženému mentolu by u nich mohly nastat problémy s dechem.
Dalším zázrakem na porouchané trávení je lékořice. V podobě takzvaných pendreků ji jistě znáte. Lékořicový čaj je vhodný i pro ty z vás, co trpí gastritidou – tedy zánětem žaludku, případně při a po nákaze bakterií helicobacter pylori.
Potřebujeme:
Jak na to?
Udělali jste moc bramborového salátu a říkáte si „No jo, čtyři dny… to ještě půjde.“ Donesli vaši potomci vykoledovaná vejce, která ale některý nedočkavec vařil a barvil už 14 dní před Velikonoci? Vaše zažívání vám může konzumaci „odleželé“ pochoutky pěkně osladit. Pak se vám možná bude hodit následující recept. Tenhle nálev vám přinese alespoň částečnou úlevu. Příjem tekutin je při průjmových obtížích velmi důležitý, med dodá energii a zázvor se skořicí mírní křeče a nevolnosti.
Potřebujeme:
Jak na to?
K Velikonocům se druží ještě další „neřest“ – zatímco malí koledníci dostanou vajíčka a čokolády, těm dospělým se většinou dostane sklenky něčeho ostřejšího. Jedni sousedi, druzí, třetí, do jedné nohy, do druhé nohy, ale notaaaak, nedělej Zagorku! Jak pak vypadá takový koledník druhý den ráno asi není třeba popisovat. I když bychom měly kolikrát chuť nechat dotyčného ať si sezobe, co si nadrobil, většinou nám to nedá a snažíme se kocovinou trpícímu partnerovi nějak pomoci. Mám pro vás několik tipů, jak na to.
Pokud nejsou škody nijak veliké, stačí pomalu po douškách vypít 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy smíchané se čtyřmi lžícemi medu a po 15 minutách malou sklenku artyčokové šťávy (k dostání například zde).
Pokud má partner kocovinu „že by se o ni mohl opřít“, pomůže následující recept: smíchejte 250 ml rajčatové šťávy, syrový žloutek a čajovou lžičku worchesteru. Osolte, opepřete a trpícímu několikrát za den podávejte.
Absolutní superzbraní proti kocovině je tento poněkud kontroverzní recept: Připravte si talíř polévky z ovesných vloček, přilijte hrnek zrnkové kávy a šťávu z poloviny citronu. Promíchejte, a s chutí do toho. Nebudu zastírat, že to chutná strašlivě – nicméně to vážně pomáhá 🙂 a třeba si to koledník propříště raději rozmyslí 🙂
Doufám, že výše uvedené recepty nebudete ani potřebovat. Pokud ale ano, přeji vám, aby zabraly opravdu rychle, pomohly vám dostat vaše trávení opět do normálu a vám tak bylo brzy opět do skoku. Přeji vám nádherné jarní dny 🙂