Dejte si polévku pro duši!

Svého času byla velmi populární kniha Slepičí polévka pro duši  i všechna její další pokračování. Soubor krátkých povídek o překonávání nejrůznějších životních překážek, samozřejmě s dobrým koncem. A samozřejmě – s různými recepty.

Příběhy beroucí za srdce pro vás nemám (leda byste se se mnou o nějaké podělili na Facebooku, či v komentářích pod článkem), ale receptů na několik polévek ano – a i když nejsou slepičí, na duši potěší a tělo zahřejí 🙂 a jako bonus obsahují samozřejmě i bylinky a koření 🙂

Začneme jednoduše s receptem na

Krémovou polévku s brokolicí, mrkví a cheddarem

Krémový zázrak na talíři, který si zamilují i ti, kterým zeleninové polévky až tak nejedou 🙂

Potřebujeme:

  • 1 větší brokolici
  • 4 střední mrkve
  • 1 bloček vyzrálého cheddaru
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 1 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • ½ čajové lžičky sladké papriky
  • Sůl a pepř

Jak na to?

  1. Z brokolice vykrojíme košťál, oloupeme ho, nastrouháme na hrubém struhadle a zbytek brokolice rozebereme na růžičky – velké rozkrojíme. Mrkev oloupeme a nastrouháme, cibuli i česnek oloupeme a pokrájíme na kostičky.
  2. V hrnci rozpustíme máslo a cibuli na něm osmahneme do sklovita. Přidáme česnek, a ještě krátce osmahneme. Za stálého míchání vsypeme mouku a mírně zasmahneme – jako jíšku.
  3. Po částech a za stálého míchání vlijeme drůbeží vývar. Dbáme na to, aby se nám nevytvořily cucky.
  4. Přidáme čajovou lžičku soli, ½ čajové lžičky pepře a sladkou papriku. Promícháme. Do tekutiny vložíme připravenou mrkev a brokolici, promícháme, přiklopíme pokličkou a 15 minut povaříme. Zatím si nastrouháme sýr.
  5. Po této době přilijeme do polévky smetanu ke šlehání a vsypeme nastrouhaný cheddar. Rozmícháme, necháme sýr rozpustit, ochutnáme a případně polévku dochutíme solí a pepřem.
  6. Dobrou chuť 🙂
polévku

Pokud opravdu nejste milovníky brokolice, mrkve či obojího, za to se můžete utlouct po plodech moře, je právě pro vás

Polévka šťastného rybáře

Proč šťastného? Až si dáte první talíř této báječné polévky, bude vám to nadmíru jasné 🙂

Potřebujeme:

polévku
  • 125 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 velké brambory, oloupané a na kostičky pokrájené
  • 1 pórek – bílou a světle zelenou část, obojí pokrájené na tenká půlkolečka
  • 1 balení mořských plodů (mražená směs)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 500 ml vody
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 20 ml mléka
  • 3 čajové lžičky majoránky
  • 3 čajové lžičky saturejky
  • 1 čajovou lžičku semen koriandru
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
  • Sůl

Jak na to?

  1. Nejprve si připravíme kořenící směs. Majoránku, saturejku, koriandr a pepř vložíme do hmoždíře a podrtíme. Směs vsypeme do uzavíratelné nádoby.
  2. Do hrnce navrstvíme v tomto pořadí: kostičky slaniny, pokrájené brambory, pórek a mořské plody. Zasypeme jednou lžičkou kořenící směsi (zbytek uchováme) a zalijeme zeleninovým vývarem. Dolijeme vodou tak, aby byly všechny suroviny pokryté. 
  3. Přiklopíme a vaříme 30 minut, dokud nebudou brambory měkké a chutě se neprolnou.
  4. V malém kastrůlku si z másla a mouky připravíme jíšku. Za stálého míchání vléváme mléko a dbáme na to, aby byla tekutina hladká. Povaříme, dokud nezhoustne. Stále mícháme!
  5. Vzniklý bešamel vlijeme za stálého míchání do velkého hrnce k ostatním surovinám a dalších 10 minut povaříme. 
  6. Dobrou chuť 🙂
polévku

Nejsou mořské plody vaším oblíbeným jídlem? Dáváte přednost spíše domácím, ověřeným surovinám? Pak bude vaším favoritem možná třetí recept 🙂 Není to žádný jiný než na

Hustou hráškovou polévku

Klasika, která zahřeje a potěší každou dušičku 🙂

Potřebujeme: 

  • 300 g sušeného hrachu
  • 2,5 l hovězího vývaru
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 střední mrkev, oloupanou a nakrájenou na kostičky
  • 1 pórek – bílou a světle zelenou část, oboje nahrubo pokrájené
  • 6 – 8 plátků anglické slaniny
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • Sůl a pepř

Jak na to?

  1. Hrách vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 l vody a necháme přes noc změknout.
  2. Druhý den hrách scedíme a spolu s hovězím vývarem dáme do většího hrnce. Vaříme zhruba 90 minut, dokud hrách nezačne pomalu měknout.
  3. Mezitím si na olivovém oleji osmahneme mrkev a pórek, dokud oboje nezměkne. Zeleninu dáme stranou a na pánvi opečeme slaninu – čím křupavější, tím lepší.
  4. Když je hrách již poloměkký, přidáme k němu osmahnutou zeleninu a ¾ slaniny – zbytek dáme stranou. 
  5. Osolíme, opepříme, okořeníme majoránkou, a ještě hodinu povaříme. Podle potřeby můžeme dolévat vývarem, přece jen chceme polévku a ne kaši.
  6. Polévka je hotová, když hrách změkne tak, že se rozpadá.
  7. Na talířích zdobíme jednotlivé porce zbývající opečenou slaninkou. 
  8. Dobrou chuť 🙂

Doufám, že si z nabízených receptů vyberete to své 🙂 Přeji krásný víkend 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.