Co s tím proboha budu dělat?

Jak jste si jistě všimli, v úterý jsem zveřejnila nový eBook. Nebudu zastírat, že závěrečné úpravy mi daly jako vždy zabrat, a tak jsem trávila u počítače většinu času. Když jsem si ale včera ráno neměla co namazat na chleba k snídani, protože někdo – rozuměj já –  zapomněl dojít na nákup, došlo mi, že bych s tím měla něco provést.

A tak jsem sedla opět k počítači, tentokrát ale s cílem najít v okolí obchod s rozvážkou a objednat. Podařilo se, já si vesele naklikala do košíku položky, zaplatila a těšila se, že mi hned druhý den přijde nákup. Jen jsem si říkala, že příště raději opět klasicky – tady to mají nějaké dražší či co.

Inu, nákup přišel. Před polednem zazvonil mládenec, předal mi rozměrnou krabici, já mu poděkovala a hotovila jsem se zavřít dveře. Mládenec stačil jen tak tak vyjeknout „Ale počkejte – ještě tu máte dvě!“

Bum. Jak dvě, co dvě? Záhy jsem zjistila, kde je zakopaný pes – v celé té hektice a shonu jsem velkoryse přehlédla, že neobjednávám tři grepy ale tři kila grepů…ne dvě jablka červená a dvě zelená, ale pěkně obojí po dvou kilech…a tak dále. A vyvstala nerudovská otázka – kam s tím? 

A hlavně – co s tím? Tak jsem zapřemýšlela, a z největších „katastrof“ vymyslela následující recepty 🙂

Grapefruitové muffiny s rozmarýnem

Tyhle muffiny jsem zcela jistě nedělala naposledy. Nejsou přeslazené a rozmarýn jim dodává zajímavý nádech.

Potřebujeme:

  • 230 g polohrubé mouky
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 0,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 120 g hnědého cukru
  • 1 grapefruit
  • 70 ml čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 130 g bílého jogurtu

Jak na to?

  1. Předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  2. Grapefruit omyjeme a ostrouháme z něho kůru. Pozor, bez bílé vrstvy. Pak ho vymačkáme a odměříme požadované množství šťávy.
  3. V míse smícháme všechny „suché“ ingredience – tedy mouku, cukr, nastrouhanou kůru, jedlou sodu a prášek do pečiva.
  4. V odměrce rozmícháme vejce s olejem, jogurtem a grapefruitovou šťávou.
  5. Tekutou část vlijeme do suché a krátce promícháme. Nevadí, když nám zůstanou „cucky“. Naopak, pokud bychom těsto na muffiny rozmíchali dokonale do hladka, nevyběhnou a bude z nich ošklivá placka.
  6. Těsto nalijeme do formy na muffiny, nebo do papírových formiček. Vložíme do trouby a pečeme, dokud nejsou muffiny pevné a zlatavé – trvá to zhruba 25 minut.
Grep v muffinu, grep vedle muffinu…

Kedlubnové hranolky 

Skvělá Low Carb příloha. Dá se říct, za málo práce hodně muziky.

Potřebujeme:

  • 4 větší kedlubny
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sladkou papriku
  • Olivový olej

Jak na to?

  1. Kedlubny oloupeme, nakrájíme na zhruba centimetrové plátky a ty pak podélně na hranolky.
  2. Vložíme je do větší misky a promícháme s polévkovou lžící oleje, pepřem a sladkou paprikou.
  3. Rozprostřeme na plech a v troubě vyhřáté na 190 stupňů pečeme 20 minut.
  4. Po dvaceti minutách je na plechu promícháme a ještě 10 minut dopečeme.
  5. Podáváme jako přílohu či samotné jen tak k televizi 🙂
Ano. Grep i k řízku…

Rýžové placky s jablky a kari

Ač se to zdá jako naprosto šílený výmysl, výsledek stojí za to.

Potřebujeme:

  • 1 jablko
  • 1 cibuli
  • 200 g rýže
  • Ca 70 g strouhanky
  • 2 vejce
  • Dva stroužky česneku
  • Směs kari koření podle chuti (já mám ráda toto)
  • Sůl

Jak na to?

  1. Nejprve uvaříme rýži tak, jak jsme zvyklí.
  2. Zatímco rýže chladne, oloupeme a nastrouháme jablko, oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, obojí smícháme s vejci, česnekem a kořením.
  3. Přidáme rýži a tolik strouhanky, aby šly z hmoty tvarovat placičky. Dochutíme.
  4. Zformujeme placičky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů zhruba 15 – 20 minut.
  5. Podáváme se zakysanou smetanou, nebo se švestkovým čatní.
Tak sem se výjimečně žádný grep nezatoulal

Doufám, že vás článek pobavil a recepty oslovily 🙂 Přeji vám krásný den

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.