Bylinka týdne – ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský

(Silybum marianum syn. Carduus marianus)

Poslední roky slyšíme o tomto, pro někoho prachobyčejném, „bodláku“ čím dál častěji. Čím je tak zvláštní? Co dokáže? Proč je náhle tak populární? V dnešním článku si ho představíme trochu blíže.

Kdo je ostropestřec mariánský? 

Dvouletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých dorůstající až jednoho metru. Je známý i pod jmény mariánský bodlák, bejlí panny Marie, kotlačka, ostropes, podstřel či volčec.

Původem pochází z jihovýchodní Evropy, u nás však zdivočel, zplaněl, a tak ho ve volné přírodě nalezneme také – nejčastěji na neúrodných loukách, na písčitých náspech a na navážkách suti. Ve své původní domovině vytváří ostropestřec často houštiny neprostupné člověku i zvířeti. Pokud ho vysadíte, musíte počítat s faktem, že jste jím právě obohatili nejen svoji zahradu, ale i celé okolí.

ostropestřec

Jak ho pěstovat?

Pokud vás výše zmíněné neodrazuje, nic vám nebrání ostropestřec vysadit. Má rád suchou, písčitou půdu a dostatek slunce. Vysévat ho můžeme během celého roku, kvete pak od června do září. Jeho semena zakoupíte například zde.

Proč ho mít doma?

Ostropestřec je jedlý od květů až ke kořenům. V Orientu jsou mladé listy a výhonky považované za delikatesu. Kořeny ostropestřce chutnají podobně jako pastinák a naleznou své uplatnění všude tam, kde pastinák používáme. Oloupané stonky můžeme využít jako přísadu k dušené zelenině, spodní části okvětí lze konzumovat stejně jako artyčoky. Podrcená semena se skvěle hodí do zeleninových salátů.

Jak se ostropestřec zpracovává?

Pokud chceme sklízet semena, ostříháme květy ostropestřce krátce před jejich dozráním. Poté je necháme na slunci usušit a semena vyklepeme. Prosejeme je, abychom se zbavili nežádoucích částí, podrtíme válečkem a necháme dosušit. Uchováváme v uzavíratelných dózách.

Ostropestřec pro zdraví

Ostropestřec obsahuje silibinin, silydianin, flavonoidy, histaminy, bílkoviny, éterické oleje a další zdraví prospěšné látky. Mírní křeče, podporuje tvorbu žluči, regeneruje a chrání játra, zvyšuje krevní tlak, působí svíravě a zklidňuje. 

ostropestřec

Obsahové látky ostropestřce mají pozitivní účinky u všech jaterních problémů a obtíží. Pokud za sebou máte noc plnou alkoholu a cigaret, pijte druhý den čaj ze semen ostropestřce: podrťtě dvě čajové lžičky semen, zalijte 250 ml vroucí vody, nechte deset minut odstát, přeceďte a pijte 3x denně.

Ostropestřec je účinný i jako doplněk při léčbě cirhózy, ztučnění jater, při problémech se žlučníkem a jeho účinnou látku silymarin nasazují lékaři ve vysokém množství dokonce i při otravě muchomůrkou zelenou.

Ostropestřec mariánský pomáhá také při hemoroidech, křečových žilách a problémech se slinivkou. Pokud jste prodělali žloutenku, mohu vám pití čaje z ostropestřce jen a jen doporučit 🙂

Ostropestřec magický

Pokud vás píchá v boku, rozkousejte tolik semínek, kolik je vám let.

ostropestřec

V 16. století platil ostropestřec ve Francii za zázračný prostředek proti jakékoliv otravě.

Pokud ostropestřec doma pěstujete, pak rozhodně ne na místech, kde se schází společnost (tedy ne u pergol, ohnišť v blízkosti terasy atd). Jeho přítomnost by vyvolala hádky mezi hosty.

Doufám, že se vám článek líbil a přeji vám krásný týden 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.