Bylinka týdne – hruškovec přelahodný

Hruškovec přelahodný

(Persea americana)

Tak schválně – kolik z vás teď napadlo „No počkej, ten strom se přece jmenuje hrušeň!“? Není se co divit, název hruškovec je poněkud zavádějící 🙂 Chutné plody tohoto stromu připomínají hrušky možná tak tvarem. Víte, o jaké rostlině se budeme dnes bavit? Pokud ne, vězte, že na pořadu dne je avokádo.

hruškovec

Kdo je hruškovec?

Víceletý stálezelený strom z čeledi vavřínovitých. Dorůstá až 20 metrů a říká se mu avokádo, čtveran či persea. U nás neroste – a když už si ho vypěstujeme z pecky, jak popíšu níže, nevykvete. A kdyby náhodou vykvetl, plodit nebude. Ani v listech a kůře stromů vyrostlých v naší domovině bohužel nenalezneme ty látky, které jsou obsažené ve stromech vyrostlých v jejich domovině – což jsou subtropické a tropické oblasti střední a jižní Ameriky.

Jak ho pěstovat?

Když avokádo sníme, zůstane nám slupka a velká, lesklá pecka. Slupku vyhodíme a pecku necháme dva dny zaschnout. Pak do ní vpíchneme tři párátka (jak vidíte na obrázku 1). Vezmeme přiměřeně velkou sklenici, naplníme ji vodou a pecku do ní vložíme tak, jak vidíte na obrázku 2. Pecka by měla být stále z poloviny ponořená, proto vodu pravidelně doléváme. Než se objeví jemné kořínky, trvá to zhruba měsíc. V ten okamžik pecku opatrně vsadíme do květináče s kvalitní hlínou. Přihrneme tak, aby z pecky vykukovala jen špička. Časem začne růst a vy budete mít doma malý hruškovec. Má rád vlhko, ale dbejte na to, aby v misce nestála voda – to by ho molo zahubit. Květináč nemusí být velký, měl by však být dostatečně vysoký – stejně tak, jak roste stromek nahoře, roste i kůlovitý kořen směrem dolů. A proč ho vlastně pěstovat, když neponese plody? Třeba proto, že budete mít doma neobvyklou pokojovou rostlinku 🙂 A nebojte – těch dvacet metrů vám doma nevyroste.

Proč ho mít doma?

Tedy – proč plody hruškovce kupovat. Mají nejen skvělé účinky na zdraví a krásu, ale v kuchyni se s nimi dá skutečně kouzlit – pomysleme jen na omáčku guacamole, oblíbenou zejména k mexickým nachos.

Potřebujeme:

  • Dvě zralá avokáda
  • 1 větší limetku
  • 1 malou červenou cibuli
  • 2-3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř a chilli

Můžeme přidat i:

hruškovec
  • 2 rajčata zbavená semínek, pokrájená na kostičky
  • 1 chilli papričku
  • Půl svazku čerstvého koriandru
  • 2 polévkové lžíce bílého jogurtu

Jak na to?

  1. Nejprve oloupeme a najemno nasekáme cibuli a česnek. Vložíme do větší misky. Pokud přidáváte chilli papričku, tak právě v této chvíli.
  2. Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu ze slupky vyškrábneme lžící.
  3. Rozmačkáme a promícháme s česnekem a cibulí. Ihned zakapeme limetovou šťávou – jinak nám avokádo zhnědne a bude nevzhledné.
  4. Osolíme, opepříme, případně vmícháme jogurt/nasekaný koriandr/pokrájená rajčata a máme hotovo. 
  5. Podáváme s nachos chipsy, případně použijeme k přípravě plněných tortill či jiné pochutiny.

Jak se hruškovec zpracovává?

Plody hruškovce zpracováváme zásadně čerstvé – konzervovat se nedají. Pokud dáme avokádo do lednice, dozraje/přezraje pomaleji – nemá rádo chlad. I tak je ale třeba ho zpracovat rychle, jinak zhnědne a stane se nepoživatelným.

POZOR! Pro domácí zvířata jako jsou kočky, psi, králíci či opeřenci je avokádo (zejména jeho slupka) jedovaté! 

Avokádo ani nevaříme – zhořklo by a jeho lahodná chuť by byla ta tam.

Hruškovec pro zdraví

Hruškovec obsahuje vitamín E, vitamíny skupiny B, železo, vápník, hořčík, draslík, proteiny a persin. Vitalizuje, má pozitivní vliv na pokožku, vlasy, a díky obsahu vitamínu E je skvělým doplňkem stravy pro ty, co se snaží o potomka – a to jak pro muže, tak pro ženu (mohu potvrdit z vlastní zkušenosti). 

hruškovec

Avokádo obsahuje také 25% tuku – a to jen a pouze zdravých nenasycených mastných kyselin. 

V Mexiku platí hruškovec za potravinu přirozeně snižující krevní tlak a posilující srdce.

Hruškovec pro krásu

Maska pro velmi suchou pleť: Velmi snadná na přípravu, s úžasnými účinky. Stačí avokádo rozmačkat a kaši nanést na obličej, dekolt a ramena. Vyhneme se při tom okolí očí a úst. Necháme 30 minut působit, pak omyjeme. Pokožka bude vyživená, zářivá a elastická.

Maska pro suché vlasy: Rozmačkané avokádo důkladně vmasírujeme do pokožky hlavy a do celé délky vlasů. Zakryjeme ručníkem, necháme hodinu působit, poté umyjeme jako obvykle. Stejnou službu prokáže jeden žloutek smíchaný se dvěma lžícemi avokádového oleje. Při této variantě si však dáme při vymývání pozor na teplotu vody – chceme směs vymýt, a nikoliv si žloutek ve vlasech „zdrcnout“.

Maska podle Marlene Dietrich: Polovinu avokáda sníme, druhou rozmačkáme s jedním žloutkem, jednou čajovou lžičkou smetany ke šlehání a několika kapkami citronové šťávy. Krouživými pohyby naneseme na pokožku obličeje (opět se vyhneme okolí očí a úst) a po deseti minutách smyjeme.

Doufám, že se vám článek líbil a přeji vám krásný začátek týdne 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.