Bylinka týdne – cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská

(Allium cepa)

Dnes se blíže seznámíme s Popelkou našich domácností. Neobejdeme se bez ní, bereme ji jako samozřejmost a mnohdy si ani neuvědomujeme, že toho umí i víc než být jen součástí základu pro guláš. Hlavní roli má dnes cibule kuchyňská.

Kdo je cibule kuchyňská?

cibule

Dvouletá rostlina z čeledi amarylkovitých. Dorůstá zhruba 30 cm výšky a říká se jí i elixír intelektuálů. Existuje jí několik druhů (bílá, červená, šalotka) a všechny jsou snadné na pěstování. 

Jak ji pěstovat?

Cibule je na pěstování snadná. Stačí jí slunečné stanoviště a půda s dostatkem živin. Vysazujeme ji v březnu, ozimou cibuli pak v srpnu/září. Velký výběr sazečky (tedy malých cibulek určených k vysazení) naleznete například zde

Proč ji mít doma?

Cibule má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, to si rozebereme níž. Teď se spolu s ní vydáme do kuchyně.

Že se bez cibule v kuchyni téměř neobejdeme, je známá věc. Patří do mnoha základů omáček, pod maso při pečení a nesmíme zapomenout ani na oblíbené smažené cibulové kroužky. Častým pokrmem z cibule je také francouzská cibulová polévka. Její nedílnou součástí je i bílé víno. Pokud s alkoholem nechcete či nemůžete vařit (je málo známé, že alkohol se při vaření NIKDY neodpaří na 100% a nehodí se tedy do pokrmů pro děti či osoby po terapii), mám pro vás recept na cibulačku podle Jamie Olivera. Je neméně chutná a podávat ji můžete bez omezení 🙂

Potřebujeme: 

  • 1250 ml zeleninového vývaru
  • 1 kg cibule
  • 6 stroužků česneku
  • Hrst tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř
  • 1 francouzskou bagetu
  • 100 g sýra Gruyere

Jak na to?

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Lístky tymiánu odrhneme ze stonků, česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Sýr nastrouháme.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme při nízké teplotě máslo spolu s olivovým olejem. Přidáme nasekanou cibuli, česnek, tymián a bobkový list, přiklopíme a 15 minut dusíme. Zelenina nesmí zhnědnout, proto ji občas promícháme.
  3. Po 15 minutách odklopíme, zvýšíme teplotu a cibulovou směs orestujeme do zlatohněda. Teplotu opět stáhneme a směs zalijeme zeleninovým vývarem. Dvacet minut povaříme, pak ochutíme solí a pepřem. Zatímco se polévka vaří, předehřejeme troubu na 200 stupňů. 
  4. Polévku rozdělíme do ohnivzdorných misek a na každou porci položíme 2-3 plátky francouzské bagety. Bohatě zasypeme sýrem a v troubě zapékáme, dokud sýr nezíská zlatohnědou barvu.

Jak se cibule zpracovává?

cibule

Cibuli sklízíme v okamžiku, kdy její nať zaschne. Pak ji opatrně vyprostíme ze země, zbavíme suchých částí a uchováváme na suchém a chladném místě rozloženou na sítu, či spletenou do copů a zavěšenou v prostoru. 

Pokud chceme využít všech účinků cibule, vždy ji krájíme ručně a ne strojově – a nejlépe keramickým nožem. Při strojovém zpracování cibule hořkne a ztrácí některé ze svých účinků.

Připravit si můžeme například i cibulové bonbony proti kašli: Jednu středně velkou cibuli nasekáme, smícháme se 100 g vody a 150 g cukru a svaříme na velmi hustý sirup. Na plech vyložený pečicím papírem pak lžičkou tvoříme malé hromádky. Takto připravené bonbony sušíme v troubě na nízkou teplotu a uchováváme v uzavíratelné nádobě.

Cibule pro zdraví

Cibule obsahuje éterické oleje, alliin, allicin, polysulfidy, kyselinu křemičitou, mangan, fluor, hořčík, draslík, vitamíny E, C, skupinu B, provitamin A a pektin. Podporuje tvorbu žluči, je močopudná a mírní kašel. 

cibule

Pokud máte problémy s játry, připravte si cibulové víno: 500 g cibule nasekejte najemno, zalijte 1 litrem bílého vína a vmíchejte 150 g medu. Nechte 48 hodin odstát, přeceďte a při problémech pijte 3x denně likérovou sklenku (vždy před jídlem).

Pozor, pokud vás čeká období náročné na přemýšlení či učení, cibuli se vyhněte – nemá na paměť ty nejlepší účinky. Cibule patří také k prostředkům přírodně posilujícím potenci u mužů.

Cibule magická

Cibuli bychom neměli vysazovat ve fázi, kdy Měsíc přibývá – vytáhla by se do výšky, na úkor velikosti cibule jako takové.

Cibule poslouží jako předpověď počasí na celý rok: O silvestrovské noci rozkrojte cibuli napůl a rozeberte na jednotlivé vrstvy. Dvanáct z nich dejte stranou, pojmenujte je po jednotlivých měsících a vsypte do nich půl lžičky soli. Nechte do rána stát. Podle toho, jak bude sůl ráno nasáklá tekutinou, můžeme usoudit, které měsíce budou suché a které naopak bohaté na srážky.

Když se nemocnému zdá o cibuli, brzy se uzdraví.

Cibule prošpikovaná hřebíčkem a nošená v kapse nás ochrání před nákazou. Inu – žádný div. S cibulí v kapse máme téměř jisté, že se k nám nikdo nepřiblíží ani na dva metry 🙂

Doufám, že se vám článek líbil, a přeji vám krásný týden 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.