Bylinka týdne – česnek medvědí

Česnek medvědí

(Allium ursinum)

Konečně je to tady! Po roce opět vykukují ze země šťavnatě zelené lístky a kolem nich se vznáší oblak česnekové vůně. Sezóna medvědího česneku právě začala! Ve zkratce jsem se o něm zmiňovala v loňském článku Co můžeme teď najít v přírodě, česnek medvědí si však zaslouží samostatný článek 🙂 Tedy s chutí do toho.

Kdo je česnek medvědí?

česnek medvědí

Víceletá rostlina z čeledi amarylkovitých. Dorůstá zhruba 30 cm a říká se mu i planý česnek, česnek psí, cibule čarodějnic, lenek, hadík či lesní česnek. V různých facebookových komunitách je pojmenovávaný jako medvídek – to mě trochu irituje. No uznejte sami, že „polévka z medvídka“ zní poněkud…zvláštně. 

Nalezneme ho v lužních lesích a v listnatých lesích v místech, kde je půda bohatá na humus. Nemáte ho ve svém okolí? Nezoufejte, lze ho i vypěstovat.

Jak ho pěstovat?

Medvědímu česneku se bude dařit i tam, kde se ostatním rostlinám moc nelíbí. Jediné, co potřebuje, je slunečné místo s dobře propustnou půdou, bohatou na živiny. Jeho cibulky zakoupíte například zde. Po vysazení se už o něj moc starat nemusíte, jako každá divoká bylinka poroste sám od sebe.

Proč ho mít doma?

Nebo proč si dát tu práci se sběrem? Medvědí česnek je nejen léčivou bylinkou, ale také se skvěle uplatní v kuchyni. Pesto z medvědího česneku je poměrně známé, ale co třeba taková speciální bramborová kaše?

Potřebujeme:

  • 400 g listů medvědího česneku
  • 1 kg brambor
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 200 g strouhané goudy
  • 200 g mozzarelly pokrájené na kostičky
  • Sůl, pepř a muškátový oříšek

Jak na to?

  1. Sýry i zakysanou smetanu vyndáme z lednice dost brzy na to, aby do přípravy jídla získaly pokojovou teplotu.
  2. Listy medvědího česneku vložíme do vroucí vody, hned přecedíme, necháme okapat a nasekáme.
  3. Brambory uvaříme a spolu se zakysanou smetanou je šlehačem zpracujeme na kaši.
  4. Přidáme oba druhy sýra a dále šleháme, dokud se sýry nerozpustí.
  5. Vmícháme medvědí česnek a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  6. Ihned podáváme.

Jak se česnek medvědí zpracovává?

česnek medvědí
Na rozdíl od konvalinkových listů má medvědí česnek řídké žilkování – proti světlu je to dobře rozpoznatelné

Nejlepší je čerstvý – sušením ztrácí chuť i účinné látky. Pokud ho chcete uchovat déle, opláchněte ho, nasekejte, rozdělte do tvořítek na led, zalijte trochou vody a zamrazte. Hotové ledové kostky pak uchovávejte v mrazáku v neprodyšném sáčku. 

Ke kuchyňskému užití ho můžeme uchovat v podobě pesta, pokud chceme využít jeho léčivých účinků, vyrobíme si tinkturu. Na tu uvádím návod v článku, na který odkazuji v úvodu. Stejně tak se v něm dočtete, jak rozlišit medvědí česnek od konvalinkových listů.

Česnek medvědí pro zdraví

Medvědí česnek obsahuje éterické oleje, allicin, glykosidy, fructosan, vitamin C a železo. Pomáhá pročištění organismu, je močopudný, snižuje krevní tlak a působí antisepticky. Podporuje činnost jater a obnovuje střevní mikroflóru. 

Hledáte bylinku vhodnou pro jarní detox? Právě jste ji našli. Rozdrťte v hmoždíři jeden díl najemno nasekaných listů medvědího česneku s jedním dílem laktózy. Vzniklou směs rozprostřete na pečicí papír a usušte v troubě. Pak rozdrťte na prášek. Vzniklou směs užívejte 3x denně na špičku nože.

Česnek medvědí magický

česnek medvědí

Díky své silné vůni byl medvědí česnek již ve středověku používán k odpuzení zlých mocností – a stejně jako obyčejný česnek zahání i upíry.

Pokud vás někdo okradl, uvažte si před spaním na levou ruku kousek chleba a několik listů medvědího česneku – zloděj se vám zjeví ve snu.

Proč se česnek jmenuje medvědí? Toto jméno mu dali staří Germáni podle medvěda, který pro ně byl symbolem plodnosti. Když se medvěd po zimě objevil, bylo to znamení, že moc zimy je zlomená – to samé pro nás znamená objevení medvědího česneku. 

Doufám, že se vám článek líbil a přeji vám krásný týden 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře
  1. Ivan napsal:

    O léčivé rostliny se zajímám již delší dobu, cca od roku 1987, moji favoritkou se stala Maria Treben, která jezdila i dříve za paní Patočkovou do Semil, která byla vyhlášenou bylinkářkou i jasnovidkou. Potom jsem se „seznamoval“ i s ostatními bylinkáři a jejich zkušenostmi. Proto nezbývá než říci: ano, léčivé byliny jsou nám dány, abychom se jimi léčili, uzdravovali. Není na světě bylina, aby na něco nebyla.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.