Bylinka týdne – černucha setá

Černucha setá

(Nigella sativa)

Mysleli jste si do teď, že koření s názvem kmín černý je to samé, jako náš obvyklý kmín kořenný? Nemohli byste být dál od pravdy. Kmín černý jsou totiž semena černuchy seté a své jméno dostaly jen kvůli podobnosti se semeny kmínu kořenného. Představuji vám černuchu setou.

Kdo je černucha setá?

černucha

Černucha setá je jednoletá bylina z čeledi pryskyřníkovité dorůstající výšky až 60 cm. Mezi její lidové názvy patří například černuc, černicha, falešný elebor, královský kmín, černý kmín či římský koriandr. Domovem je v Egyptě, a tak se s ní u nás setkáme zejména v zahradách, jen ojediněle ve zplanělé formě. 

Jak ji pěstovat?

Černucha má ráda písčitou půdu, dostatek slunečního světla a když ji vysadíte na místě chráněném před větrem, poroste jako divá. Její semena zakoupíte například zde. Vyséváme ji na jaře a kvete v červnu a červenci. 

Proč ji mít doma?

Černucha rozzáří vaši zahradu či váš balkon množstvím barevných květů, které jsou opravdovou pastvou pro oči. Vedle toho, že je krásná a má příznivé účinky na naše zdraví, se dá využít i v kuchyni. Připravit si můžeme například dip k pečeným bramborám: Stačí smíchat jeden kelímek bílého jogurtu se špetkou soli, šťávou z poloviny citronu a dvěma čajovými lžičkami semínek černuchy – část jich můžeme před použitím rozmačkat a část nechat vcelku. Ostatně, i ty brambory můžeme před pečením okořenit černuchou 🙂

Jak se černucha zpracovává?

Semena černuchy sklízíme v červenci a srpnu, když jsou plně dozrálá a lze je vytřást ze semeníku podobně jako mák z makovice. Uchováváme je v uzavíratelné nádobě a těsně před použitím je podrtíme. Na to, abychom si mohli sami vylisovat z černuchy olej, nám většinou chybí dvě věci – vybavení a dostatečně velká úroda.

Černucha pro zdraví

černucha

Černucha obsahuje nigelin, mastné kyseliny, éterické oleje borneol, carvon a thymol, dále bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Podporuje tvorbu mléka, posiluje játra a žaludek, napomáhá správné látkové výměně. Bylo vědecky prokázáno, že její konzumace posiluje imunitu a jako podpůrný prostředek napomáhá i při léčbě cukrovky a rakoviny.

Připravit si můžeme čaj: Jednu polévkovou lžíci čerstvě rozmačkaných semen zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut odstát. Pak přecedíme a pijeme dva šálky denně. Čaj je účinný při kašli, astmatu, onemocnění jater, žloutence, překyselení a obtížích se žaludkem.

Pokud vás bolí klouby, můžete vyzkoušet obklad s černuchou: tři čajové lžičky semen rozdrťte a přidejte tolik vody, aby vznikla kaše. Tu pak přiložte na postižené místo a zakryjte obvazem. Nechte působit hodinu.

Černucha magická

Černucha je bylinou lásky, psychické energie a ochrany.

černucha

Při rituálech týkajících se lásky byl rozdrcený usušený kořen černuchy využívaný jako vykuřovadlo.

Usušené listy se často přidávaly do ochranných amuletů proti blesku.

O Samhainu bylo také zvykem nosit věnce uvité z černuchy. Měly sloužit jako upomínka na zemřelé. Také měly posílit a zvýšit duševní energii.

Doufám, že se vám dnešní článek líbil a přeji vám krásný týden 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.