Bylinka týdne – bez černý

Bez černý

(Sambucus nigra)

Staročeské přísloví říká – Před heřmánkem smekni, před bezem klekni! Ale co to vlastně znamená? Proč bychom před tím rychle rostoucím keřem, který mnozí zahrádkáři berou jako svého úhlavního nepřítele, měli klekat? Co umí tak zázračného? Dalo by se říci, že dnes jsem nevybrala já bylinku týdne, ale bylinka týdne svou omamnou vůní přilákala mě. Nechte se i vy okouzlit a objevte spolu se mnou bez černý.

Kdo je bez černý?

Víceletý keř z čeledi pižmovkovitých. Může dorůst do výšky až pěti metrů. Roste na okrajích lesů, ve zplanělých zahradách, u polí, hospodářských stavení, na opuštěných staveništích i rumištích. Na půdu tedy není vůbec náročný. Říká se mu i baza, bezinky, bzinčí, černá bzinka, hulák, kobzinky či smradinka. Kvete v červnu a červenci, plody dozrávají na podzim.

Jak ho mohu pěstovat?

Bylinka týdne - bez černý

Není třeba ho pěstovat, je opravdu hojně rozšířený. Pokud se však ve vašem okolí bez nevyskytuje, můžete ho zakoupit například zde. Nemá žádné zvláštní nároky a odmění se vám nejen krásnými, sladce vonícími květy, ale i možností využít jeho pomoci při celé škále potíží.

Proč ho mít doma?

Odhlédneme-li od jeho účinků na zdraví, má bez široké využití i v kuchyni, kde je možné  květy i plody zpracovat v chutná jídla, nebo lahodné nápoje.

Bylinka týdne - bez černý

 Ke známým pokrmům patří například kosmatice: Ze ¼ l mléka, 1 vejce, 200 g hladké mouky a trochy soli a cukru umícháme těstíčko. Do toho namáčíme oprané květy bezu a smažíme je ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podáváme poprášené moučkovým cukrem. Tento pokrm jde připravit i na slano – cukr v těstíčku vynecháme, naopak přidáme strouhaný sýr a hotové kosmatice podáváme s česnekovým dipem.

Sirup z květů je známý, ale co takhle sirup z bezových bobulí: 900 g plně zralých bezových bobulí otrháme od stopek (nejlépe to jde vidličkou) a spolu s 250 ml vody vaříme půl hodiny, dokud nevznikne šťáva. Vzhledem k tomu, že syrové bobule jsou mírně jedovaté, vařte raději déle. Pak přecedíme a šťávu ještě hodinu povaříme spolu s 5 hřebíčky, kouskem zázvoru a 225 g cukru. Horký sirup naplníme do lahví a uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu. Chutná nejen s vodou, ale například i se sektem.

Bylinka týdne - bez černý

I pro milovníky likéru mám recept na bezovou whisky: 1 l čerstvě vymačkané šťávy z bezových bobulí přecedíme přes kávový filtr, aby byla opravdu čistá. Pak ji svaříme se 150 g cukru a třemi hřebíčky. Necháme vychladnout a přilijeme ¼ l dobré whisky. Naplníme do lahví a máme na paměti, že čím déle se uleží, tím je lepší. 

Jak se bez černý zpracovává?

Jak jsem již zmínila, bobule musíme vždy dostatečně povařit, nejlepší způsob zpracování je tedy šťáva či marmeláda. 

S květy je to snazší, můžeme je zavěšené v polostínu usušit a uchovat v uzavíratelné nádobě. Listy a kůru sušíme stejným způsobem. 

Květy sbíráme v květnu až červnu, listy před a po době květu, kůru na jaře a kořeny na podzim, stejně tak plody, až když jsou zralé – musí být černé.

Bez černý pro zdraví

Bez černý obsahuje éterické oleje, rutin, hořčiny, třísloviny, slizovité látky, saponiny, cholin, cukr, glykosidy, flavonoidy, vitaminy a minerální látky. Podporuje pocení, tiší kašel, čistí krev, posiluje ledviny a močový měchýř.

Při nachlazení je výborným prostředkem čaj z květů bezu. Připravíme ho tak, že zalijeme dvě vrchovaté čajové lžičky usušených květů ¼ l vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme tak teplé, jak sneseme.

Když povaříme květy v bílém víně místo vody, získáme výborný prostředek proti suchému kašli, chrapotu, problémům s průduškami a zánětu hrtanu. V tomto případě nepijeme tekutinu horkou, ale po douškách po celý den.

Hildegarda z Bingenu doporučovala proti hemoroidům mast z listů bezu: 3 díly zelených listů rozehřejte s 4 díly vepřového sádla a 2 díly loje a pomalu zahřívejte tak dlouho, dokud listy neztratí barvu. Přeceďte přes plátýnko, slijte do nádobek a nechte vychladnout. Mast je účinná i při naraženinách a mírných omrzlinách.

Bez černý pro krásu

Z květů bezu černého si můžeme připravit například olej. Skvěle se hodí při podráždění kůže, při akné, suché pokožce, lehčích popáleninách, nebo například při atopickém ekzému.

Bylinka týdne - bez černý

Potřebujeme:

500 ml mandlového oleje

300 ml sklenici plnou čerstvých, neopraných bezových květů

Jak na to?

Smícháme květy s olejem a v hrnci pomalu zahříváme až k varu. 5 minut vaříme na nízkém stupni, pak vypneme plotýnku, hrnec přiklopíme pokličkou a necháme půl hodiny louhovat. Nakonec přecedíme a naplníme do lahví s pumpičkou.

Bez magický

Jen k málokteré rostlině se váže tolik pověr, jako k bezu. 

Pokud chceme bez ostříhat, měli bychom ho poprosit o dovolení. Říká se, že kdo bez pokácí bez důvodu a neomluví se mu, onemocní.

Dříve nosily ženy své novorozené děti k bezu, děkovaly bohyni Freji, které je bez zasvěcen, pokládaly ke kořenům drobné dárky a doufaly, že bez děti přijme stejně přátelsky, jako přijal  je. 

Bezové dřevo by nemělo končit v ohni. Kdo bez spálí, bude mít celý rok smůlu.

„Třesu třesu bez, pověz ty mi pes, kde můj milý dnes.“ Na Štědrý den pronášely mladé dívky toto zaklínadlo a přitom třásly bezovým keřem. Z jaké strany zaštěkal pes, odtud měl přijít dívčin budoucí manžel.

A nakonec, z bezových větviček se vyřezávaly píšťalky, které měly přilákat elfy a víly.

Doufám, že se vám dnešní článek líbil a že vám přinesl nové informace 🙂 Přeji vám úspěšný start do nového týdne.

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.