4 bylinky proti cholesterolu

minulém článku jsem vám na třech receptech ukázala, že dieta při vysoké hladině cholesterolu v krvi  nemusí být takový strašák, jak se zdá. Dneska se blíže podíváme na to, co to vlastně je, ten „vysoký cholesterol“, co může způsobit, jaký je rozdíl mezi hodným a zlým cholesterolem a na závěr vám představím čtyři bylinky, které vám s jeho snižováním mohou pomoci.

Z čeho to mám?

Existuje malá skupina lidí, která si s sebou vysokou hodnotu cholesterolu nese od narození. Takových ale moc není. Většinou je to následkem špatné životosprávy, tedy častou konzumací potravy bohaté na živočišné tuky, kouřením, konzumací alkoholu, nedostatkem pohybu a podobně. Vysoká hladina cholesterolu bývá častým průvodcem cukrovky a obezity.

Co je vlastně ten cholesterol?

Cholesterolu jsou tři druhy. HDL, LDL a VLDL. Pro nás jsou důležité ukazatele hodnot dvou z nich, a to HDL a LDL.

Vysoký podíl HDL (bílkovinné lipoproteiny) je známkou dobré schopnosti odbourávat nadbytečný cholesterol z organismu. Je to tedy cholesterol „dobrý“. Oproti tomu v játrech vznikající LDL (tukové lipoproteiny) je zodpovědný za ukládání cholesterolu. Dá se tedy označit jako „zlý“.

Kdy se hladina cholesterolu považuje za nezdravě vysokou?

To záleží na několika faktorech, například na tom, jestli sportujete či ne. Také je důležité znát hodnoty obou – tedy jak HDL, tak LDL. Hladina HDL by se měla pohybovat nad 1,4 mmol/l u dospělých, u dětí 1 mmol/l. U cholesterolu typu LDL by neměla přesáhnout 3,4 mmol/l u dospělých a 2,6 mmol/l u dětí. Celková hodnota by neměla být vyšší než 5,2 mmol/l, v případě dětí 4,4 mmol/l. Hladina nad 6,2 mmol/l je již vysoce riziková.

A co se mi jako může stát?

Inu, docela dost, a rozhodně to nejsou hezké vyhlídky. „Zlý“ cholesterol usazující se v cévách a tepnách je zužuje, svým nánosem zbavuje pružnosti, nedodávají pak dostatek krve k orgánům, které následkem toho mohou odumírat. Tím dochází například k infarktu myokardu, ucpávání cév dolních končetin, či k cévní mozkové příhodě.

To zní strašně, co s tím?

Naštěstí se toho dá dělat docela dost. Více se pohybovat, dodržovat dietu (omezit vnitřnosti, žloutky, uzeniny, tučné maso, plnotučné mléčné výrobky), jíst dostatek ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, hnědé rýže, snížit spotřebu kávy, vynechat slazené nápoje a alkohol. 

cholesterolu

V boji proti vysokému cholesterolu vám mohou pomoci i bylinky. Jaké, na to se teď podíváme.

Kopřiva: žahající rostlinný zázrak. Mimo schopnosti snížit hladinu cholesterolu podporuje i tvorbu krve, snižuje krevní tlak, posiluje a zbavuje organismus přebytečné vody. Ideální je čajová kůra – po dobu tří týdnu pijte 2x denně čaj: dvě čajové lžičky sušených listů vsypte do 250 ml vroucí vody a 5 minut povařte. Přeceďte a neslazené pijte.

Rozrazil rezekvítek: Rostlinka s malými modrými kvítky je nenápadná, avšak účinná. Vedle boje proti vysoké hladině cholesterolu napomáhá také vypocení, čistí pleť a působí močopudně. Připravit si z ní můžeme opět čaj: dvě čajové lžičky sušeného rozrazilu zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut odstát a pijeme 3x denně jeden šálek, a to opět po dobu tří týdnů.

Zemědým lékařský: Snižuje hladinu cholesterolu, čistí krev, podporuje zažívání a napomáhá pocení. Můžeme si z něj připravit čaj či tinkturu. Vzhledem k omezení alkoholu však zůstaneme opět u čaje. Jednu čajovou lžičku sušeného zemědýmu zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme deset minut odstát. Nepřesahujeme denní dávku tří šálků. Pijeme 30 minut před jídlem. Pokud zemědým ve svém okolí nenaleznete, dá se čajová směs koupit například zde. Pozor, neužíváme v těhotenství!

Oves: Oves je vhodný nejen jako součást pleťových masek a jako strava při citlivém zažívání, pomůže nám i v tomto případě. Užívat budeme, jak jinak, čaj. Dvě čajové lžičky sušeného zeleného ovsa zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 minut odstát a přecedíme. Pijeme 3x denně jeden šálek po dobu několika týdnů.

A co psychika a cholesterol?

Ing. Miroslav Hrabica, známý autor knih o lidském zdraví, v knize Co nám tělo říká aneb po stopách nemocí(Miroslav Hrabica, Zlín, 1997) na stránce 71 o vysoké hodnotě cholesterolu v těle říká: „Zvýšený cholesterol ucpává cévy a nedovoluje krvi (radosti) pokojně plynout tam, kde ji a jí nesené živiny a kyslík tělo potřebuje. Radosti v životě se zbavuješ tím více, čím více se odděluješ od své Podstaty, od svého bezpečí a domova… …Když křičíme, rozčilujeme se a tvrdě jednáme, tehdy rozbíjíme formu života, stojící vývojově nad zvířaty. Život nám odpustí rozumné jezení masa a výrobků z něj, ale svému životu, své cestě nikdy neprospějeme, když ničíme životního partnera a své blízké, jestliže rozdáváme oheň a meč místo lásky a květiny díků… Chceme-li více brát (třeba jezením vajec), více světu dávejme. Potom se i naše chyby tolik neprojeví, neboť je zčásti odčiníme svou láskou.“

A to je ode mě dnes o cholesterolu vše 🙂 Doufám, že vám oba články pomohly a ještě pomohou ke znovuobnovení průchodnosti a pružnosti vašich cév a tepen a ke snížení vysoké hladiny cholesterolu v těle 🙂

Soustřeďuji se na léčivé byliny a vracím se také ke kořenářskému a léčitelskému vědění našich babiček a prababiček. Jako fytopedagožka radím těm, kdo mají zdravotní či kosmetické problémy, které chtějí řešit přírodní cestou, bez chemie a drahých přípravků. Dám vám návod, jak získat pomoc v prastarém a čarovném světě bylin a jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu. Více o mně se dočtete zde
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.